Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις εδάφους που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές του μουσώνα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους στη νότια Ασία, σύμφωνα με νεότερους απολογισμούς που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές των πληγέντων χωρών.
Ο μουσώνας που σαρώνει την περιοχή από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο είναι καθοριστικός για την άρδευση των καλλιεργειών και την αύξηση των αποθεμάτων νερού αυτής της υπο-ηπείρου στην οποία κατοικεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο κάθε χρόνο, οι βροχοπτώσεις αφήνουν πίσω τους και νεκρούς και καταστροφές.
“Ολόκληρες κοινότητες έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, αυξάνοντας τους κινδύνους για λιμό και ασθένειες στον πληθυσμό”, προειδοποίησε ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Σχεδόν το ένα τρίτο του Μπανγκλαντές είναι τώρα κάτω από το νερό, δήλωσε ο Αριφουζαμάν Μπουγιάν, του κέντρου πρόληψης και συναγερμού για πλημμύρες του Μπανγκλαντές.
Ο μουσώνας έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι τώρα σε 44 ανθρώπους, στη χώρα αυτή των 160 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το 1998 σε μια από τις χειρότερες πλημμύρες στη χώρα, σχεδόν το 70% της επιφάνειας της χώρας ήταν κάτω από το νερό.
Στο Νεπάλ, τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.
Στην Ινδία ο μουσώνας έχει στοιχίσει τη ζωή 50 και πλέον ανθρώπων. Τα κρατίδια Μπιχάρ και ‘Ασαμ στη βορειοανατολική Ινδία είναι τα πλέον πληγέντα από τον κατακλυσμό.
Η κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου σήμερα στην οικονομική πρωτεύουσα Μουμπάι (πρώην Βομβάη), έπειτα από σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων οκτώ ενώ περισσότεροι από 10 φέρεται να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.
Η κατάρρευση ενός κτιρίου την Κυριακή στο ορεινό κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.
Βορειότερα, στο πακιστανικό Κασμίρ, οι αρχές έκαναν λόγο για 23 νεκρούς και για 120 σπίτια που υπέστησαν ζημιές από την απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε από χθες ότι είναι “έτοιμος να εργαστεί με τις αρχές των πληγέντων χωρών για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν την εποχή του μουσώνα”.
Πηγή: ΑΠΕ